Monday, March 24, 2025

Συνέντευξη του πρωην πρεσβευτη στην Ουκρανία Βασιλειου Μπορνοβα

Version 1: Mon, Mar 24, 2025

Ο Βασίλειος Μπορνόβας ήταν ο Έλληνας πρεσβευτής στην Ουκρανία το 2022 όταν ξεκίνησε ο πόλεμος. Στην τρίτη επέτειο της ρωσικής εισβολής έδωσε συνέντευξη στον Paulos της Hellas Journal για τον πόλεμο, τις παγκόσμιες υποθέσεις και την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας.

Για πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα οι απόψεις του θα φανούν εκπληκτικές επειδή τα μέσα ενημέρωσης σε αυτή τη χώρα ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από φιλοδυτικά επιχειρηματικά συμφέροντα που προωθούν την αντιρωσική προπαγάνδα. Ωστόσο, όποιος έχει πρόσβαση σε ξένα μέσα μέσω του διαδικτύου και γνωρίζει αρκετά καλά μια γλώσσα όπως τα αγγλικά για να τα χρησιμοποιήσει και να κάνει κάποια έρευνα θα έρθει λίγο πολύ στις ίδιες θέσεις με τον πρεσβευτή.

Η συνεντευξη θεμελιωνει τη αναγκη για αναθεωρηση της Ελληνικης εξωτερικης πολιτικης.

Έχω εδώ μια μικρή συλλογή αποσπασμάτων αλλά το άρθρο αξίζει να διαβαστεί ολόκληρο. Τα αποσπάσματα ομαδοποιούνται εστιάζοντας σε μικρό αριθμό θεμάτων, αλλά η συνέντευξη καλύπτει μια ευρύτερη περιοχή. Εχω προσθεσει εμφαση σε ορισμενα σημεια:


Διαφθορα

Μιλούμε λοιπόν για την απόλυτη διαφθορά στον τομέα της δικαιοσύνης, στις προμήθειες του Δημοσίου αλλά κυρίως του στρατού, στη διαχείριση των δανείων που χορηγούντο από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, στη λειτουργία του κοινοβουλίου κτλ.

Ωστόσο, τον σημαντικότερο ρόλο έπαιζαν οι λεγόμενοι ολιγάρχες, που είχαν επιδοθεί στην συστηματική αφαίμαξη των ταμείων του δημοσίου και των τραπεζών, με αποτέλεσμα μια χώρα με σημαντικούς πλουτοπαραγωγικούς πόρους να βλέπει τους νέους κυρίως ανθρώπους της να προσφυγοποιούνται κατα κύματα, πολύ πριν ξεκινήσει ο πόλεμος.

Εντύπωσή μου είναι ότι ένας από τους λόγους που τον οδήγησαν στην σκλήρυνση της στάσης του απέναντι στους Ρώσους ήταν και η προσπάθειά του να βάλλει μια τάξη στα εσωτερικά της χώρας του. Θα μπορούσαμε εδώ να προσθέσουμε και τη δύσκολη θέση στην οποία περιήλθε ο Ζελένσκι με αφορμή τη δημοσιοποίηση των Pandora Papers και τις αποκαλύψεις περί σημαντικών περιουσιακών στοιχείων αυτού και φίλων του σε εξωχώριες εταιρίες.

Και επισης:

Η Ουκρανία θα μπορούσε να είχε οργανωθεί σαν χώρα, αναπτύξει την οικονομία της και αξιοποιήσει τους πόρους της εδώ και πολλά χρόνια. Δεν της επετράπη κάτι τέτοιο από την οργάνωση της εξουσίας και από τον οικονομικό ανταγωνισμό των ολιγαρχών, όπως ήδη αναφέραμε. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να παραμένει η παραγωγική δομή της Ουκρανίας προσηλωμένη στον γεωργικό τομέα αφενός, και σε ένα βιομηχανικό τομέα που ήταν αυτός προσανατολισμένος κυρίως σε οπλικά συστήματα, αφετέρου.

Πως φθασαμε στον πολεμο

Τρίτος λόγος, οι αφόρητες πιέσεις που η κυβέρνηση Ζελένσκι δέχθηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν, κυρίως δε από το δίδυμο Πάγιατ και Νούλαντ, που είχε παλαιότερα διαχειριστεί με επιτυχία το πραξικόπημα κατά της ουκρανικής κυβέρνησης το 2014, καθώς και τον αμερικανό ΥΠΕΞ κύριο Μπλίνκεν με μακρά θητεία στα πράγματα της Ουκρανίας.

Έτσι, ήδη από τις αρχές του 2022 ο Ζελένσκι θέτει θέμα ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ καθώς και επιβολής προληπτικών κυρώσεων στη Ρωσία, αναφερόμενος κυρίως στον ρόλο του αγωγού Nord Stream 2 ως γεωπολιτικού όπλου της χώρας αυτής.

Δυο ενδιαφεροντα προσφατα αρθρα (στα Αγγλικα) για επιπλεον πληροφορηση:

Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας

Γενικώς, η επιφυλακτικότητα που αναπτύχθηκε μετά τα γεγονότα του 2014, βάθυνε ακόμα περισσότερο το χάσμα μεταξύ ανατολικής και δυτικής Ουκρανίας καθώς και το χάσμα μεταξύ της Εκκλησίας της Ουκρανίας, που πρόσκειται στο Ρωσικό Πατριαρχείο, και της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Επ᾽ αυτού οφείλω να ομολογήσω ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν φαίνεται να ζήτησε ποτέ τη γνώμη της Ελλάδας όταν αποφάσισε να ευλογήσει μία καινούργια ουκρανική εκκλησία. Διότι η δημιουργία της Αυτοκέφαλου Εκκλησίας είχε τα σοβαρά παρεπόμενά της, κυρίως δε τον περαιτέρω διχασμό μιας ήδη πολωμένης κοινωνίας. Ο διχασμός αυτός συνέπεσε με τα όρια μεταξύ ουκρανόφωνων και ρωσόφωνων, όχι μόνο γεωγραφικά αλλά και κοινωνικά.

Οφείλω εδώ να επισημάνω ότι η Αυτοκεφαλία οδήγησε σε συγκρούσεις μέσα στο ποίμνιο, σε βίαιη υφαρπαγή εκκλησιαστικών ακινήτων από την ουκρανική αστυνομία, σε εκδίωξη ιερέων και αρχιερέων και σε ανάδειξη μιας νέας Εκκλησίας που δημιουργήθηκε προφανώς για να εξυπηρετήσει πολλαπλούς ρόλους:

Οι προσπάθειες για την ανάδειξη και εμπέδωση της νέας αυτής Εκκλησίας ενισχύθηκαν εν πολλοίς από την USAID με διοργάνωση πληθώρας εκδηλώσεων, ενοικίαση διαφημιστικών πανώ και ραδιοτηλεοπτικού χρόνου.

Οφείλω επίσης να παρατηρήσω ότι οι κληρικοί της νέας αυτής Εκκλησίας είχαν ελλειπτική θεολογική μόρφωση, αγνοώντας οι περισσότεροι τους Πατέρες της Εκκλησίας, καθώς αγνοούσαν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, την ελληνική γλώσσα σε αντίθεση με τους «αντιπάλους» τους, η πλειοψηφία των οποίων είχε εδραία θεολογική μόρφωση, γνώση της Ελλάδας και της γλώσσας μας. Τώρα, όλα τούτα αποτελούν παρελθόν.

Σχεσεις Ελλαδας και Ουκρανιας

Αλλά και όταν κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο, τον Ιούλιο του 2021, ο κύριος Δένδιας ζήτησε από τους Ουκρανούς συνομιλητές του να ευθυγραμμιστούν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να στηρίξουν τις κοινές θέσεις της ΕΕ για την Κύπρο, εισέπραξε την άρνηση των Ουκρανών. Μάλιστα δε, ο τότε Ουκρανός ΥΠΕΞ κύριος Κουλέμπα τόνισε ότι η συμμαχία με την Τουρκία αποτελεί για την Ουκρανία ζήτημα εθνικής επιβίωσης.

Αργότερα, τον Αύγουστο, όταν και πάλι η ελληνική πλευρά ζήτησε από τους Ουκρανούς να εναρμονιστούν με τη Δήλωση Borrell για το Κυπριακό και να την προσυπογράψουν, οι Ουκρανοί απέφυγαν να δεσμευθούν και δεν μας απήντησαν ποτέ. Την ίδια τύχη είχαν και τα διαβήματα των Κυπρίων συναδέλφων. Αντιθέτως, προωθούσαν παντί τρόπω τη συνεργασία με την Τουρκία στον στρατιωτικό τομέα.

Επιπλέον, είναι γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση ευθυγραμμίστηκε απόλυτα με τις επιταγές του διδύμου Νούλαντ–Πάγιατ. Δεν υπήρχε στην ελληνική πολιτική για την Ουκρανία ζήτημα είτε ένταξης είτε βελτίωσης των όρων της ελληνικής μειονότητας, της ελληνικής κοινότητας στην περιοχή, είτε απεμπλοκής της Ουκρανίας από τον πολύ στενό τουρκικό εναγκαλισμό, είτε ζήτημα Κύπρου.

Ελληνικη ηπια δύναμη (Soft Power)

Υπήρχαν και άλλα θέματα. Το γεγονός ότι στην Ουκρανία δεν υπήρξε ποτέ ένα ελληνικό σχολείο. Όχι κάποια μαθήματα που να διδάσκονται μια φορά την εβδομάδα, αλλά σχολείο. Δεν επιδιώξαμε εμείς; Δεν μας το επέτρεψαν οι Ουκρανοί; Δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω. Το σίγουρο είναι ότι τελικώς δεν κερδίσαμε τίποτα. Δεν πήραμε κάτι απ᾽ όλη αυτήν την ιστορία. Ούτε στο Κυπριακό, ούτε στην ελληνική μειονότητα της Ουκρανίας, ούτε στις ουκρανο–τουρκικές σχέσεις, οι οποίες όχι μόνο βελτιώνονται αλλά και ενισχύεται η γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Επισης:

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να προσεγγίσεις τη γείτονα. Κι εφόσον η ίδια έχει αποφασίσει να μας μιλάει και στη γλώσσα μας, π.χ. μέσα από ελληνικές εκπομπές, από τηλεοπτικά σίριαλ και ούτω καθεξής, καλό θα ήταν κάποια στιγμή κι εμείς να τους μιλήσουμε στη γλώσσα τους: το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων να αποκτήσει την τουρκική ιστοσελίδα του και την τουρκική του εκπομπή, ούτως ώστε να υπάρξει μια γραμμή επικοινωνίας με τον κόσμο.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία γραμμή επικοινωνίας. Ο τουρκικός λαός διαβάζει τις τουρκικές εφημερίδες οι οποίες γράφουν ό,τι ακριβώς τους υπαγορεύει η κυβέρνησή τους. Δεν έχουν άλλο τρόπο να πληροφορηθούν ποιά είναι η Ελλάδα, τί θέλει, τί επιδιώκει.

Έγινε μια προσπάθεια όταν ήμουν Γενικός Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη να δημιουργήσουμε ένα πολιτιστικό Κέντρο το οποίο ακτινοβόλησε στην Τουρκία, το Σισμανόγλειο. Το οποίο επεδίωκε να επηρεάσει την αστική τάξη της Τουρκίας, το πεδίο λήψεως αποφάσεων, τους ανθρώπους που κάποια στιγμή θα εισέρχονταν στην κυβέρνηση και στον κρατικό μηχανισμό.

Όλα αυτά τα έχουν πραγματοποιήσει χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Γερμανία, εδώ και 100 χρόνια. Δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά δυστυχώς δεν αποτελεί προτεραιότητα των ελληνικών κυβερνήσεων.

Δημοσιευσεις που αναφερουν την πολιτιστικη δραση του:


Σημειωσεις

Ο Πρέσβης ε.τ. Βασίλειος Μπορνόβας, Πρέσβης της Ελλάδας στο Κίεβο, αποκλειστικά κι εφ’ όλης της ύλης στη Hellas Journal, στην τρίτη επέτειο του πολέμου στην Ουκρανία

Part A: Archive https://archive.ph/fI1cG

Part B: https://hellasjournal.com/2025/02/o-presvis-e-t-vasileios-bornovas-presvis-tis-elladas-sto-kievo-apokleistika-ki-ef-olis-tis-ylis-sti-hellas-journal-stin-triti-epeteio-tou-polemou-stin-oukrania-v-meros/ - Archive https://archive.ph/FE4Go

Part C: https://hellasjournal.com/2025/02/o-presvis-e-t-vasileios-bornovas-presvis-tis-elladas-sto-kievo-apokleistika-ki-ef-olis-tis-ylis-sti-hellas-journal-stin-triti-epeteio-tou-polemou-stin-oukrania-g-meros/ - Archive https://archive.ph/P5GNk

Lauria, Joe (2025) - “Yes, Ukraine Started the War” - https://consortiumnews.com/2025/02/23/yes-ukraine-started-the-war/ by Joe Lauria - Consortium News - February 23, 2025 - Archive https://archive.ph/4wxPD

Kuperman, Alan J. - “Sadly, Trump is right on Ukraine” https://thehill.com/opinion/5198022-ukraine-conflict-disinformation/ By Alan J. Kuperman, Op-Ed The Hill - March 18, 2025 - Archive https://archive.ph/j3B3a

Έμαθα για τη συνέντευξη από ένα πρόσφατο άρθρο του SOTT που δημοσιεύτηκε αρχικά στο RT:

SOTT (2025) - “OSCE shared intel with Ukraine before 2022 - ex-Greek ambassador” - https://www.rt.com/news/613592-ex-greek-ambassador-osce-helped-ukraine/ - Archive https://archive.ph/00Tll

Brousou, Anastasia (2011) - “Increasing Number of Greeks Wishing to Learn Turkish & Vice-Versa!” https://greekreporter.com/2011/01/20/increasing-number-of-greeks-wishing-to-learn-turkish-vice-versa/ By Anastasia Brousou - January 20, 2011 - Archive https://archive.ph/eptu7

The General Consul of Greece in Istanbul Vasilis Bornovas, realized the Greek language and cultural interest by the Turks. He opened a Greek language school in Sismanogleio Megaro, in Istanbul. According to the Greek Consul: “The first year of opening we had 50-60 students, but last year their number reached 200. This year we expect to have 500-600 students. As I am informed, Greeks express great interest about learning Turkish and in Greece there are 150 schools, while many people come to Istanbul in order to have lessons in TOMER (Turkish Language Learning Center)”.

Pearse, Roger (2011) - “Facsimile edition of the ms. of Critoboulos’ History of the Fall of Constantinople to be published” - https://www.roger-pearse.com/weblog/tag/fall-of-constantinople/ by Roger Pearse - May 19, 2012 - Archive https://archive.ph/7kg5k

It seems that the Greek consul in Istanbul, Vasilis Bornovas, is an enterprising man who is interested in promoting the study of Greek in Istanbul.

Ίδρυμα Παύλου & Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου https://pacf.gr/


Started: Mon, Mar 24, 2025

About Metagora

No comments:

Post a Comment